Una col·lecció entre muntanyes

Per Posted on 2min. llegit1618 visites

Conec l’Hotel Cardós, de Ribera de Cardós, Pallars Sobirà, des de fa molts anys. La primera va ser l’estiu del 1957, jo era ben petita. Des de llavors cada vegada que m’he mogut per aquestes valls, a les que he tornat moltes vegades primer perquè el meu rebesavi era fill de Ribera i segon per enamorament total del Pirineu, entrar a l’hotel Cardós a fer un beure s’ha convertit en una visita i parada obligatòria de molt bon fer.

Així, que un dia vaig descobrir en un racó, un gran armari encastat, il·luminat i màgic atapeït de figures de pessebre, de totes mides, perfectament afilerades. Contemplar-lo fa que et quedis enganxada resseguint tots els prestatges una bona estona.

Pel que se, n’atresora 4.500 inventariades, que a hores d’ara segur que ha augmentat el nombre.

Allà hi ha una col·lecció extraordinària de figures, de mestres catalans, napolitans i d’arreu del món. Dos dels quals em tenen el cor robat, les figures dels germans Castells i d’en Traité, que em varen deixar veure de manera especial, quan els vaig explicar la meva dèria pessebrística.

L’ànima que dóna corda a aquesta col·lecció i a l’hotel és en Cinto Gabriel i la seva família des de fa més de 80 anys. Per ell i un llibre seu vaig descobrir Nequa.

Nequa, és un lloc difícil de descriure amb paraules. S’hi ha d’anar, encara que només sigui una vegada a la vida.

Des d’aquest blog, us recomanem de tot cor, que si passeu per allà us deixeu endur per la bellesa de la Vall de Cardós i a banda de fer un mos, una cafè o unes bones vacances, gaudireu de bona gent, bona taula, i col·leccions diverses. Ah! I per si hi ha algun pessebrista llegint aquesta ressenya, demaneu que us expliquin la història de l’armari atapeït de figures.

Montserrat Masagué

Fotos: de la web de l’Hotel Cardós.

Si vols estar informa't de tots els esdeveniments, inscriu-te amb el teu email al nostre butlletí!

Registra't amb el teu correu electrònic per rebre noticies i novetats!
Si vols estar informa't de tots els esdeveniments, inscriu-te amb el teu email al nostre butlletí!
Previous
Joan Alay, l’artista que feia magia
Una col·lecció entre muntanyes