Teules Àrabs

Per Posted on 2min. llegit1606 visites

Com tot, la construcció de pessebres evoluciona i el poder tenir a l’abast materials diversos dels que anys enrere no aprofitàvem prou la seva versatilitat, els pessebristes que som inquiets, descobridors i manetes els hem adaptat a la nostra feina pessebristica. Sempre hi haurà qui preferirà treballar amb guix, i disfrutar del moment del seu punt de plasticitat i fer meravelles amb una barreja tan senzilla com eficaç, de pols i aigua.

No s´ha pas de menysprear ni oblidar. De les teulades que anys enrere feia de guix escaiola i amb una gúbia rebaixava els espais marcats i els anava enfonsant per donar l´aparença de teules, vaig passar a tastar altres maneres de fer-les, molt més lleugeres però igual d´entretingudes.

Tenim a l´abast materials lleugers i fàcilment manipulables com el poliestirè extruït, un material que d’ecològic no en te res, però ha vingut per quedar-se, i en tot el sentit de la paraula, és difícil parlar de reciclatge, el cartó ondulat o la goma eva.. El cartó ondulat es força lleuger i fàcil de treballar. S´ha de treure una de les capes i aixafar l´ondulació per simular les teules i anar posant de forma intercalada.

La goma eva és pràctica, es retalla bé amb unes tisores i s’enganxa amb cola o una termoencoladora amb control de temperatura, per evitar fer forats. Va força bé per imitar teulades amb teules planes, com les de pissarra i es pot pintar per donar el to adient. El poliestirè extruït ens porta a poder fer peces petites o grans amb total fidelitat, frontisses , forrellats, baldons, botes, estris, portes , teules…etc. Tallat tan prim com permeti el seu doblegament és un dels materials perfectes per fer teules corbades o àrabs.

Cal tenir en compte el sentit de la placa perquè segons com es talli no es podrà doblegar sinó que es trencarà, es lamina fent servir una talladora per a poliestirè. Obtingudes les làmines del gruix adequat, és retalla un cartó de la mida necessària que servirà de model. Va bé pintar les tires laminades amb dos o tres tons del color que vulguem donar a les teules i es dibuixen en forma de “cap i cua” damunt de les tires i es retallen amb un cúter o bisturí.

Per donar la forma corbada, cal buscar un estri en forma de cilindre, pot ser un llapis, un tornavís, un bastonet…i acoblar i apretar cada teula a la curvatura de l´estri a fi de que la manipulació mantingui la forma.

Quan ja es tinguin totes fetes, va be posar-les en una bossa i remenar, de manera que es barregin bé. D´aquesta manera al col·locar-les faran una escala de colors perfecte. I ja nomes queda muntar-les solapades, el resultat és força espectacular. 

Es pot trobar molta informació i tutorials a Pinterest.

Montserrat Masagué

Mestre Pessebrista

Si vols estar informa't de tots els esdeveniments, inscriu-te amb el teu email al nostre butlletí!

Registra't amb el teu correu electrònic per rebre noticies i novetats!
Si vols estar informa't de tots els esdeveniments, inscriu-te amb el teu email al nostre butlletí!
Previous
Records d’infancia
Teules Àrabs