L’Agrupació als mitjans

Com s'ha vist aquests darrers dies l'agrupació a través dels mitjans de comunicació

Per Posted on 9min. llegit563 visites

En aquests darrers dies abans no inauguresim la nostra mostra de pessebres hem tingut l’oportinitat de fer-nos visibles a través de diferents mitjans de comuniació, alguns de locals i altres de nacionals, com és el cas del nostre pas per RAC1, la ràdio amb més oients de tot Catalunya. A través d’ells el que em intentat convidar tothom a venir a veura el nostre treball, 47 pessebres construits per a diferents artístes de totes les edats que any rere any participen de l’exposició de l’Agrupació.

Aquest article només preten ser doncs un recull de premsa de aquests últims dies que han estat el compte enrera fins a la inauguració de la 42a Exposició de Pessebres de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell.

El Món a RAC1, amb Jordi Basté

El passat dimecres 28 pel matí l’Agrupació va ser convidada a assistir en una petita entrevista en el programa de radio de l’emissora RAC1 presentat per Jordi Basté, El Món a RAC1 per parlar de com fer el pessebre. En ell van assistir el president de l’entitat Francesc Bartolomé i el secretari Xavi Valls. Durant vint munts es va poder parlar de manera distesa dels elements tradicionals que son impresindibles un un pessebre popular a casa i de l’importancia de manternir una tradició com la de fer un pessebre.

Instagram del El Món a RAC1:

Article a la seva pàgina web AQUÍ

Transcripció del seu article:
Si posem barreres, perdrem la tradició
A l’hora de fer el pessebre, hi ha alguns elements bàsics que no hi poden faltar: suro, molsa, les figures del naixement, el bou i la vaca. A partir d’aquí, que cadascú el faci com li sembli. Fins i tot amb el caganer. I és que segons Xavi Valls i Francesc Bartolomé, de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, “si posem barreres, perdrem la tradició”, i el que és important és que el fet de fer el pessebre es mantingui i es transmeti de generació a generació. Així, també “és indispensable que la canalla toqui les figures”, perquè quan siguin grans recordin la il·lusió de fer-lo.

Ràdio Sabadell

El mateix dimecres, vam rebre la trucada al telèfon de l’Agrupació quan estàvem a punt d’entrar a l’estudi on ens esperava en Basté, era Ràdio Sabadell per a concertar una entrevista amb el president de l’entitat per aquell mateix migdia en l’espai de notícies. A més a més també ens van dedicar un article i un tweet sobre la nostra exposició, aleshores a punt d’inaugurar.

Tweet de Ràdio Sabadell:

Article a la seva pàgina web AQUÍ

Transcripció del seu article:
Francesc Bartolomé, pessebrista: “Volem que el pessebre enriqueixi el públic, són petites obres d’art”
Aquest dissabte, a dos quarts de vuit del vespre, s’inaugura la 42a edició de la mostra de pessebres a l’Acadèmia Catòlica. Hi haurà un total de 46 diorames, que esperen rebre la visita de més de 17.000 persones fins al dia de Reis. Es tracta “d’una de les mostres de pessebres més importants de Catalunya, pel nombre de diorames com pel de participants”, assegura el president de l’Agrupació de Pessebristes Francesc Bartolomé.

Serà una edició plena de novetats. D’entre els diorames més destacats n’hi ha un ambientat a la guerra de Síria, un altre a uns banys àrabs de Tarragona i un altre per commemorar els 80 anys de la Batalla de l’Ebre. “La idea és que el públic reflexioni sobre aquesta efemèride veient el pessebre. Cada vegada volem més que els assistents no vegin només pessebres, sinó petites obres d’art”. També hi haurà quatre diorames en diverses fases d’elaboració, perquè la gent vegi com es construeixen aquestes imatges nadalenques. També es canviarà el concurs popular, “farem que la gent hi participi enviant una foto del seu pessebre, les quals es penjaran també al local, per formar part de la mostra”. Però la majoria de sorpreses es concentraran al pessebre de la ciutat. “Aquest any el tornem a fer, serà un pessebre monumental a la Casa Duran, amb alguns elements sorpresa, però que serà diferent respecte al dels anys anteriors”, assegura Bartolomé.

La inauguració d’aquest dissabte comptarà amb la participació de l’escriptor Genís Sinca, sabadellenc d’adopció, el qual està força vinculat amb l’entitat. També hi haurà l’acompanyament musical dels Músics de Gràcia. Pels fans de les figures dels caganers, aquest any hi haurà una extensa exposició al Casal Pere Quart del 21 de desembre al 6 de gener.

Pere Gallifa

iSabadell

Ara era el torn de Montserrat Masagué, vicepresidenta de l’entitat, qui a la mateixa tarda del 28 de novembre va rebre més entrevistes, en aquesta ocasió era el diari digital iSabadell el que feia una visita a la nostra exposició encara potes enlaire i amb pessebres a mig acabar.

Article a la seva pàgina web AQUÍ

Transcripció del seu article:
L’Agrupació de Pessebristes de Sabadell està treballant a marxes forçades aquests darrers dies per tenir enllestits els diorames que formaran part de la 42ena edició de l’Exposició de Pessebres a la nostra ciutat.

La mostra, que s’inaugurarà el proper dissabte 1 de desembre comptarà amb 46 diorames i un pessebre de benvinguda a la planta baixa de l’edifici de l’Acadèmia Catòlica. L’exposició compta amb dues sales, la sala Sant Francesc que acull els diorames de gran format i la sala Duran, que acull pessebres de petit format, amb diorames realitzats per gent més jove i pessebres fets per nens d’entre 6 i 12 anys ajudats pels seus pares.

Muntatge dels pessebres a la sala Sant Francesc. Autor: David B.
Montserrat Massagué, porta més de 25 anys fent pessebres i actualment és vicepresidenta de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, explica que “encara estem acabant els pessebres, però sempre passa el miracle d’última hora. El dia 30 i després d’un tradicional sopar tothom treballa fins ben entrada la nit, inclús alguns ni dormim perquè l’endemà a l’hora de la inauguració, per art de màgia, està tot net, polit, endreçat i a punt de revista”. Massagué ha manifestat que cada vegada es van incorporant noves tècniques i materials nous a l’hora de fer els pessebres.

“Abans els fèiem de guix i d’escaiola i fa un parell d’anys s’ha anat incorporant el poliestirè extruït d’alta densitat, que permet tallar-lo amb un fil calent, que permet fer diferents formes i estructures. Aquest any hi ha forces pessebres fets amb aquesta tècnica”.
El cartell d’enguany, seguint la tendència que l’entitat ha dut a terme en els darrers anys, ha estat realitzat per la il·lustradora i dissenyadora sabadellenca Carme Sala. Dissabte 1 de desembre a les 19:30 hores es realitzarà la inauguració de la 42ena edició de l’Exposició de Pessebres de Sabadell, on hi participarà el divulgador Genís Cinca i els músics de Gràcia.

Pessebre de la ciutat

L’Agrupació de Pessebristes de Sabadell també està treballant amb el pessebre de la ciutat que s’inaugurarà el proper dia 15 de desembre. Com a novetat d’aquest any hi haurà una exposició de caganers i de figuraires al Casal Pere Quart, des del dia 21 de desembre al 6 de gener.

David B.

Diari de Sabadell

Per si no fos prou, aquell mateix dia els que després van aparèixer van ser els del renovat Diari de Sabadell, els que van fer tot un seguit de fotografies que apareixerien en la nova secció del diari anomenada Zoom. A continuació teniu una captura per poder veure el seu treball.

Nació Digital

Finalment, Nació Digital també es va posar en contacte amb nosaltres per poder fer una visita i una entrevista sobre l’exposició. En aquesta ocasió els va atendre en Xavi Valls, el secretari. Ens van dedicar un tweet des de NacióCultura i un Instagram per anunciar del seu article amb entrevista inclosa. També ens van avisar que tornarien per a fer un reportatge fotogràfic pessebre a pessebre com cada any per a poder posar-ho a la web de Nació Sabadell.

Tweet de NacióCultura:

Instagram de Nació Digital:

Article a la seva pàgina web AQUÍ

Transcripció del seu article:
«Aquest any dediquem un pessebre al Quixot i reproduïm un bombardeig a Síria»
Xavi Valls, secretari de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, explica les novetats de la 42a edició de l’Exposició de Pessebres

Un dels clàssics del Nadal a Sabadell és l’Exposició de Pessebres de l’Acadèmia Catòlica, un espai on art i tradició es donen la mà gràcies a l’esforç de desenes d’artesans. Aquest any, a més, ofereixen una cita doble, i és que si bé l’exposició obre portes aquest dissabte, el dia 21 obrirà portes al Casal Pere Quart una gran exposició de caganers i figures de pessebre. De tot plegat n’ha parlat a NacióDigital el secretari de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, Xavi Valls.

Ja són 42 edicions, què hi podrem veure aquest any?
– Reunim un total de 46 diorames, on com a novetat hi destaca un homenatge al Quixot, hi trobem més pessebres populars, amb suro i molsa. Tenim, a més, un pessebre dedicat a la Batalla de l’Ebre, amb fum i tot, i un altre que mostra una Síria bombardejada, a més d’un on es poden veure unes zones de tint del Marroc.

La majoria dels pessebristes s’hi posen ben aviat.
– Hi ha de tot, hi ha qui a l’estiu ja hi treballa i d’altres que arriben a última hora i el fan més ràpidament, sobretot els més senzills. Hi ha fins i tot que els porten de casa, hi ha nous materials que permeten fer-ho, com el poliestirè, que és fàcil de transportar i embruta poc. Així, el fas a casa, còmodament, el duus i l’instal·les al lloc que toca.

I a la sala petita veiem uns pessebres especials…
– Sí, són sis pessebres que representen l’evolució de com es fa un pessebre. Estan fets amb poliestirè, amb els plànols, les eines, com fem les plaques… fins i tot el tenim pintat.

Cada any hi ha pessebres de gent jove, aquest any segueix la dinàmica?
– Si, hi ha molta gent jove, fins i tot sis nens que tenen menys de 10 anys. Són la pedrera, molts d’ells fills o néts de pessebristes, que generació rere generació han seguit aquesta tradició i agafen el relleu. Alguns d’ells han fet tallers i més tard s’han sumat a l’elaboració de pessebres. N’hi ha d’altres que pregunten i acaben venint aquí, és el cas de l’Oriol, que va conèixer el pessebre a través del Teatre Sant Vicenç. Passa sovint, un nen li explica a l’altre i acaben venint a petar aquí!

I que segueixi així! I les figures, totes són fetes aquí?
– N’hi ha de comprades, però molta gent se les fa. Alguns, tant grans com petits, utilitzen Playmobils, i fins i tot hi ha un pessebrista que ha fet servir miniatures de trens. Nosaltres, però, fomentem que cadascú es faci les seves figures.

A banda, també fan per primer any una exposició al Casal Pere Quart.
– Sí, a partir del dia 21 de desembre. Deu pessebristes locals, nou dones i un home, hi exposen una quantitat enormes de caganers. Comptem amb l’ajuda dels Amics dels Caganers, de Barcelona. El cartell, a més, l’ha fet en Werens, que fa tres anys va pintar un caganer gegant a la paret de darrera de l’entitat.

Segueixen amb el tradicional concurs de pessebres a casa?
– Sí, però amb canvis. Fins ara teníem l’artístic i el fet amb suro i molsa. El primer el conservem, però el segon l’hem adaptat a les noves tecnologies. Fins ara, havíem d’anar a les cases, i això feia que molta gent no hi participés. A partir d’aquest any, convidem a tothom que hi vulgui participar a què ens enviï fotos dels seus pessebres per WhatsApp. El dia 20 de gener farem una festa de cloenda de la temporada, on s’entregaran els premis, com és tradició.

Albert Segura

Per cert! Avui en el programa de ràdio de RAC1, Via Lliure, de Xavi Bundó que s’ha realitzat des de la Fira de Nadal de Canyelles; en Genís Sinca, qui ha estat el padrí de la 42a Exposició de Pessebres, ens ha mencionat i recomanat a tothom per a que ens visitin. Ha explicat que ahir va quedar encantat del nostre treball.

Si vols estar informa't de tots els esdeveniments, inscriu-te amb el teu email al nostre butlletí!

Registra't amb el teu correu electrònic per rebre noticies i novetats!
Si vols estar informa't de tots els esdeveniments, inscriu-te amb el teu email al nostre butlletí!
Previous
Com il·luminar el nostre pessebre
L’Agrupació als mitjans